Wat is een groendak?“Groendaken zijn daken die begroeid zijn met planten”. Het aanbrengen van vegetaties op daken is in Vlaanderen nog relatief onbekend. Om die reden heeft het ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) tal van initiatieven genomen om de aanleg van groendaken te stimuleren bij gemeenten, steden, burgers, bedrijven, architecten, …
Groendaken kunnen verschillen van begroeiing met sedum (vetplanten) en gras tot volledige daktuinen met struiken en bomen. Afhankelijk van het soort beplanting en het concept, spreekt men over extensieve en of intensieve groendaken. Intensieve groendaken of daktuinen zijn bijna alleen geschikt voor de nieuwbouw, omdat ze zorgen voor een grote belasting van de dakconstructie. Ze zijn vergelijkbaar met gewone tuinen waarin geleefd kan worden. De begroeiing van intensieve groendaken bestaat uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Intensieve groendaken vergen net als gewone tuinen veel onderhoud.
Extensieve groendaken of vegetatiedaken zijn lichtgewicht groene daken en daardoor veel minder belastend voor de dakconstructie. Een extensief groendak is geschikt voor bijna alle typen daken, ook van bestaande gebouwen. De begroeiing van Tevens bestaan nog varianten (semi-intensief) die verschillende soorten vegaties en diktes van de ondergrond bevatten. Hoe wordt de begroeiing aangebracht?
De cel groenbeleid van het ministerie van de vlaamse gemeenschap ontwikkelde een aantal instrumenten die info verschaffen over de aanleg en het beheer van groendaken. In 2003 is de folder ‘Groendaken in Vlaanderen’ verschenen. In deze folder vind je adressen en foto’s van groendaken die in Vlaanderen zijn aangelegd. Je zal hierin ook voorbeelden terugvinden van eigen projecten zoals het groendak op de bijenhal in het park Vordenstein te Schoten. Je kunt de folder ‘Groendaken in Vlaanderen’ hier downloaden (pdf-document). Voordelen van een groendak ?
|